Blog

Het “Vijfje” van Annies Kitchen De gemeente Vijfheerenlanden bestaat dit jaar vijf jaar. Een mooie eerste mijlpaal van een jonge en bruisende gemeente. Om dat te vieren heeft de gemeente bakkers, patissiers en chocolatiers uit Vijfheerenlanden die professioneel met lekkernijen bezig zijn gevraagd om mee te doen aan de wedstrijd om de enige echte Vijfheerenlanden […]

Daklichter, prakker of happer? De tompoes! Alles wat je nog niet wist en hierna waarschijnlijk niet meer vergeet. Eerder schreef ik al een blog over bladerdeeg, ook wel pâte feuilletée genoemd en per toeval ontdekt in 1645 door Claudius Gele. Bladerdeeg vormt de basis van dit rechthoekig gebakje gevuld met banketbakkersroom en afgewerkt met een […]

En dan staat de laatste week van december voor de deur. Laat ik beginnen met een wens: Annies Kitchen wenst je sprankelende en vooral zoete feestdagen toe! Zo dat is alvast gezegd! En nu denken jullie misschien Annies Kitchen? Jazeker! Ik kijk terug op een onwijs mooi en spannend jaar waarin ik het roer volledig omgegooid heb om mijn droom na te jagen, een eigen mini bakkerij aan huis. “Mini” omdat het nou eenmaal een klein plekje is maar waar ik de mooiste gebakjes, taarten en cakes wil bakken.

Lieve teamies, we did it! Wat was het een feestje om 9 weken met jullie te mogen bakken, maskeren, garneren, fonceren, glaceren, decoreren en uiteindelijk presenteren. Met als kers op de taart, deze feestelijke diploma-uitreiking met familie en vrienden.

Geslaagd! Okee, nog één keer snel naar de planning kijken, gaat het allemaal lukken in 2,5 dag? Ben ik echt niets vergeten of zie ik iets over het hoofd? Met een kleine kriebel in m’n buik, een strakke planning en een map vol mooie recepten en ideeën stapte ik afgelopen maandag het klaslokaal van Bakery Institute binnen. Met drie geweldige dagen voor de boeg en met zeven onwijs toffe ‘teamies’ om me heen was het tijd om aan het examen te beginnen.

Denk je aan de herfst, dan denk je aan hazelnootschuimtaart. Oké, misschien eet jij deze taart wel het liefst het hele jaar rond maar de warme mokka smaak in combinatie met de krokante hazelnootjes doet mij vooral aan een herfstachtige dag denken. Een hazelnootschuimtaart wordt ook wel een “progrestaart” genoemd. De naam komt van het woord ‘progressie’, dat vooruitgang betekent.

In één woord een belevenis! Dat is, denk ik, toch wel de beste omschrijving van afgelopen week. En hoewel we allemaal met een lichte kriebel in onze buik aan deze week begonnen, kregen we al snel de letterlijke “smaak” te pakken en draaiden de ovens van Bakery Institute overuren.

Terwijl de eerste bladeren kleuren en van de bomen dwarrelen, de wind opsteekt en regen op de ramen tikt, stelden wij onszelf de vraag: “Hoe gaat het eraan toe in een echte bakkerij?” Om daarachter te komen, openden wij afgelopen week bij Bakery Institute onze eigen mini bakkerij in Halloween Thema.

Praatgrage koekjes, zo worden ze ook wel gekscherend genoemd. We hebben het natuurlijk over kletskoppen. Voor velen behoren deze koekjes tot de categorie “je blijft ervan eten en dan is opeens de koektrommel leeg”. Maar waarom heten kletskoppen eigenlijk kletskoppen? Begin 1600 beschreef Zaccharias Heyns, een naar Leiden gevluchte Antwerpse drukker, zijn eerste kennismaking met deze krakende koekjes.

Het aansnijden van de bruidstaart, een opstapeling van gedecoreerde taarten, is toch wel een van de spannendste hoogtepunten van een huwelijksdag. Maar waar liggen de “roots” van de huwelijkstraditie en waar komt de naam vandaan? De naam is ontstaan omdat de bruid in het middelpunt van de belangstelling staat. Daarnaast betalen haar ouders de bruidstaart.

Top