Beschuiten besmeren met een dikke laag roomboter en ondersteboven dippen in een schaaltje met muisjes, een oer-Hollandse traditie wanneer er een baby geboren is. Maar waar komt deze typisch Nederlandse lekkernij vandaan?
Tradities
In Nederland is het een traditie om kennissen, vrienden en familie te trakteren op beschuit met muisjes wanneer ze de pasgeboren baby komen bewonderen. Maar een duidelijk verhaal achter het ontstaan van deze traditie is er helaas niet. Wat we wel zeker weten is dat door de jaren heen de geboorte van een baby gevierd moest worden.
Ook in de Middeleeuwen waren ze daar al van overtuigd. Het was in die tijd helemaal niet vanzelfsprekend dat zowel moeder als kind de bevalling overleefden. Een geboorte in de Middeleeuwen was dus, mede door de beperkte medische middelen, zeker niet zonder risico’s. Een voorspoedige bevalling werd dan ook uitgebreid gevierd met vrienden en familie en er werd volop getrakteerd op zoetigheden.
Anijszaadjes
Pas in de 18e eeuw werden anijszaadjes versuikerd en dat had een reden. Vroeger werd namelijk gedacht dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding. Daarnaast zou anijs ook helpen om de baarmoeder na de geboorte tot de oorspronkelijke grootte terug te brengen. Muisjes waren dus niet alleen een lekkernij, maar zouden ook nog eens goed zijn voor de kraamvrouw.
Maar waarom noemen we ze eigenlijk “muisjes”? Is het omdat het anijs steeltje uit het bolletje steekt en daarmee dus op een muisje lijkt? Of staat het misschien voor vruchtbaarheid omdat muizen zich razendsnel kunnen voortplanten? Wat denken jullie?
Wist je trouwens dat er vanaf 1860 alleen maar roze en witte muisjes geserveerd werden? Was er een meisje geboren, dan trakteerde men op roze muisjes. Bij de geboorte van een jongen, werden witte muisjes getrakteerd. Pas vanaf 1994 kwam daar verandering in en werden de blauwe muisjes geïntroduceerd.
Beschuit met koninklijke muisjes
Tot het begin van de twintigste eeuw was beschuit met muisjes nog niet echt een traditie. Dat kwam mede doordat beschuit vroeger echt een luxeproduct was. Het werd eigenlijk alleen door de rijke burgers gegeten bij de geboorte van een kindje. Armere mensen aten in plaats daarvan wit brood met suiker.
In 1938, met de geboorte van prinses Beatrix, kwam daar verandering in. Speciaal voor deze gelegenheid bood De Ruijter de Oranjes een enorm blik oranje muisjes aan. Sindsdien heeft de Nederlandse bevolking de beschuit met muisjes omarmd en is het een populaire traditie geworden.
Alternatieven in overvloed
Ondanks dat beschuit met muisjes de grote favoriet blijft, zijn er door de jaren heen ook verschillende varianten bedacht op deze traditie zoals slagroomsoezen of lange vingers gedipt in chocolade en bestrooid met muisjes. Cupcakes met roze of blauwe glazuur, gepersonaliseerde bonbons en M&M’s.
Voor de geboorte van onze dochter kozen wij voor twee lekkernijen namelijk roze macarons gevuld met framboos en mascarpone en madeleines gedipt in witte chocolade en bestrooid met roze en witte muisjes.
Cookie erbij?
Annies cookies zijn zo lekker dat zelfs jouw browser erom vraagt! Maar geen zorgen, we bewaren alleen de kruimels die jouw online ervaring verbeteren. Jouw persoonlijke data wordt niet gebakken of gedeeld.